Lymfaterapia

 

Lymfaterapia on fysioterapian erikoisala, jolla hoidetaan useimmiten paikallisia turvotuksia. Turvotuksen taustalla voi olla imusuoniston synnynnäinen kehityshäiriö tai joku muu muutos. Imusuonisto saattaa vahingoittua leikkauksen yhteydessä tai onnettomuuden seurauksena, kuin myös toistuvat infektiot kuten ruusu vahingoittavat imusuonistoa. 

 

Syöpähoitojen yhteydessä joudutaan usein poistamaan tai sädehoitamaan imusolmukkeiden alueita. Tällöin seurauksena saattaa olla myös turvonnut raaja tai muu kehon osa. Lymfaterapia on ainoa hoitomuoto tämän kaltaisen turvotuksen hoitoon. 


Lymfaterapiasta on apua myös vammojen ja leikkausten jälkeen joihin liittyy turvotusta - esimerkiksi tekonivel- ja polvileikkaukset. Turvotus hidastaa aina toipumista koska se ylläpitää kipua ja vähentää nivelen liikkuvuutta. Mitä nopeammin turvotus saadaan pois, sitä paremmin muu kuntoutuminen edistyy. Fysioterapeuttina katson aina myös asiakkaan muuta kuntoutumista lymfaterapian ohella.

 

Hoito


Manuaalinen lymfaterapia on kevyttä käsin tehtävää pumppausta. Imusuonisto sijaitsee välittömästi ihon alla joten otteet ovat siitä johtuen kevyitä. Käsittelyssä on omat lainalaisuudet eli ensin avataan imusolmukkeet ja sen jälkeen vartalo ja turvonnut raaja käydään järjestelmällisesti läpi.

 

Käytän käsin tehtävän hoidon apuna suomalaista Physiotouch-alipainehoitolaitetta. Laite nostaa nestettä syvemmältä kudoksesta imusuoniston käsiteltäväksi. Laite soveltuu mainiosti arpialueiden ja vammojen hoitoon. Nykypäivänä lymfaterapian osana käytetään välillä myös fascia- eli lihaskalvokäsittelyä. Varsinkin arpikudos ja kroonistunut turvotusalue hyötyvät usein tästä. 


Tapauskohtaisesti teen manuaalisen lymfaterapian jälkeen asiakkaalle turvonneeseen raajan kompressiosidoksen, jota hän pitää seuraavaan aamuun asti. Sidonta on tärkeä osa hoitoa, sillä se on tutkimusten mukaan jopa manuaalista lymfaterapiaa tärkeämpi. Sidoksella estetään nesteen välitön virtaus takaisin hoidettuun raajaan. Kotona asiakas voi liikkua ja toimia normaalisti sidoksesta huolimatta ja se on suositeltavaakin.


Lymfaterapia toteutetaan tiiviinä sarjana. Jo kolme käyntiä saattaa riittää esim. lievän revähdyksen aiheuttaman turvotuksen hoidossa. Pääasia on että terapiakertoja on kahden kolmen viikon aikana riippumatta sarjan pituudesta. Tällä menettelyllä neste saadaan pysymään mahdollisimman hyvin poissa. 

 

Maksuna käy KHSHP:n palveluseteli.

 

Tervetuloa

 

Suunnitellaan juuri tilanteeseesi

sopiva kuntoutusratkaisu!